Szívügyünk a paprika
Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, most magunkról mesélünk: feldolgozó, termelő, hagyományőrző cég, családi mikrovállalkozás. Cégnevünk foglalkozásunkat és családnevünket tükrözi: Paprikamolnár az, aki a paprikát megőrli, a Molnár családnevünk, így lettünk PaprikaMolnár Kft. Szívügyünk a paprika.
Szívügyünk a paprika
Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, és ha körvonalazódik is a sok történetből, hogy kik vagyunk, kifejezetten magunkról, a PaprikaMolnárról keveset mondtunk. Most mindenről mesélünk, ami mi vagyunk. Vállalkozók, termékfejlesztők, kistermelők partnerei, hagyományőrzők, vendéglátók. Cég. Családi mikrovállalkozás. Többes szám első személyben fogalmazok, mert segítségem is van az írásban. Kollégák és paprikások, régen és ma. Cégnevünk foglalkozásunkat és családnevünket tükrözi: Paprikamolnár az, aki a paprikát megőrli, a Molnár pedig családnevünk, így lettünk PaprikaMolnár Kft. Szívügyünk a paprika.
A PaprikaMolnár Kft. – Paprika Malom és Múzeum
Molnár Anita vagyok, eredetileg angol és történelem szakos tanár, szüleim agrármérnöki és pénzügyi háttérből érkezve alapították meg 1992-ben a fűszerpaprika termeltető, termelő és feldolgozó vállalkozást. Családunk mögött dél-alföldi kertészkedő felmenők generációi sorakoznak. Szüleim az 1960-as évek végén kerültek paprikás faluba, a Szeged melletti Röszkére, ahol sok száz családdal együtt termeltük Szeged emblematikus növényét, a fűszerpaprikát, a röszkei termelőszövetkezet háztáji földjein. A rendszerváltás után szüleim, Molnár Albert, és édesanyám, Zsuzsanna, alapították a paprikamalmot és szárítót, építették ki a termelői kapcsolatokat és értékesítési infrastruktúrát.
2008-ban csatlakoztam a családi vállalkozáshoz. Ekkor született meg a Paprika Múzeum, ami sokkal több lett, mint egy magángyűjtemény. Mára az egyetlen, a szegedi paprika történetét bemutató kiállítás. Az eltelt 15 évben számtalan kiránduló, családok, iskolák, szakmai csoportok, turisztikai filmesek látogattak el hozzánk.
A Paprika Múzeum olyan közismert vendégeket is idecsábított mint Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja, vagy a CNN Great Big Story című műsorának szerkesztői.
Elmondható, hogy kuriózumot teremtettünk. Nincs más hely, ahol egyszerre látható a paprikás múlt és jelen, a régi és mai termelés, feldolgozás és paprikás társadalom. Végignéztük, végigéltük a magyar paprika „újkori” korszakait. Hogyan csökkent le drasztikusan a termelés, fogytak el a termelők, tört be az import paprika és szorította ki a magyar paprikát a piacról.
Ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kellett, miközben a magunk eszközeivel küzdöttünk ellene. Fiatalítottuk a termelői bázist, ráálltunk a kistermelői paprika bérgyártására, fejlesztettünk újabb termékeket, csomagolásokat. Mi, pontosabban én indítottam el a szegedi paprika hungarikummá minősítését. Szenvedélyesen gyűjtünk mindent, ami a szegedi paprikához köthető, elköteleződtünk a szegedi paprika történetének kutatása és bemutatása iránt, szívügyünk a paprika! Ebből az elköteleződésből született meg a Paprika Blog, a Röszkei Rózsapaprika Nap és könyvem, A szögedi paprika.
A PaprikaMolnár Kft. – Paprika Bolt és Paprika Webáruház
A Malom és Múzeum természetesen nem működne értékesítés nélkül. Termékeink vásárolhatóak közvetlenül tőlünk, a házi boltunkban és megújult webshopunkon keresztül, valamint kis és nagykereskedelmi viszonteladóktól is.
Ott vagyunk regionális Spar és CBA üzletekben, élelmiszerkereskedő vállalkozásokban és souvenir boltokban. Közvetlenül is szállítunk éttermeknek, csárdáknak, boltoknak és húsfeldolgozó kisüzemeknek.
Mindehhez létrehoztunk sokféle kiszerelést és csomagolást, termékeinkkel igyekszünk minél többféle igényt kiszolgálni.
Termékeink: Eredetvédett szegedi paprikák, kézműves hungarikumok, magyar és import paprikák, paprikamag-olajok, pelyhek, füstölt paprikák, paprikás ajándéktárgyak, fűszerkeverékek és ételízesítők.
Szívügyünk a paprika. Kóstolja meg termékeinket, látogasson el hozzánk a Paprika Malom és Múzeumba!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Frissen megjelent kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: A bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól, a paprikás néprajzi örökségről, Szeged paprikás városrészeiről, helytörténetéről. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!